Sosiologipäivien suunnittelua ja vuoden 2017 hallituksen 1. kokous Tampereella

Westermarck-seuran opiskelijat ovat aktivoituneet vuoden alusta lähtien kiireisinä erityisesti Tampereella tuoreen puheenjohtajavastuunsa ja Sosiologipäivien lähestymisen seurauksena. Paniikkia ei kuitenkaan ole syntynyt, vaan toimeen on ryhdytty ahkerasti. Tässä blogauksessa keskitytään kahdesta kokoontumisesta – Sosiologipäivien suunnittelutapaamisesta ja WOP:n vuoden ensimmäisestä kokouksesta – kertomiseen, sillä niissä monenmoinen taustatyö on konkretisoitunut. Ja saahan varsinaisista kokoontumisista ennen kaikkea hienompia kuvia!

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2017-02-10-kello-11-49-36Right? Kuvassa opiskelijaohjelman suunnittelijoita ja digitaalinen asiasanataideteos.

Tammikuun 17. päivä noin kymmenpäinen joukko interaktiolaisia kokoontui Tampereen Yliopiston yhteiskuntatutkimuksen opiskelijoiden Monitoimitilassa, tavoitteenaan konkretisoida 23.-24.3.Tampereella järjestettävien Sosiologipäivien opiskelijaohjelmaa. Hieman ohjelman suuntaa oli jo pähkäilty viimeisimmissä WOP:n kokouksissa, pyrkien ottamaan huomioon palaute aikaisemmilta päiviltä, mutta muuten lähinnä taivas oli kokouksen alussa suunnitelmiemme rajana. Tai no ehkä hieman myös budjetti, juu.

WOP:n puheenjohtajan arvovaltaista ja vastuullista nimekettä kantaen alustin aluksi hieman yleistä informaatiota WOP:sta ja Sosiologipäivien perinteisestä kulusta, minkä jälkeen päivien konferenssisihteeri Maiju Tanninen jatkoi kertomalla tarkemmin tämän vuoden konferenssin ohjelmasta. Selväksi kävi, kuinka kotiyliopistollamme oli tosissaan panostettu konferenssiohjelmaan ja kuinka meidän olisi opiskelijaohjelmamme kanssa päästävä vähintään samalle tasolle. 40 työryhmää! 4 kansainvälistä puhujaa! Iltajuhla Klubilla?!

Emme ihmetyksemme ja onneksemme kuitenkaan luhistuneet paineiden alla. Keskustelu lähti liikkeelle, ihmisillä oli näkökulmia ja ideoita, eikä vastuunkaan itselleen ottamista pelätty. Parin tunnin kokoustamisen aikana opiskelijaohjelmalle hahmottuikin suhteellisen selkeät raaminsa ja luvassa olisi ainakin sohvasurffausta, etnografinen ravintolakierros, saunomista, sosiologiset sitsit ja brunssi. Ongelmakohtia tuotti erityisesti sopivien tilojen vähyys, mutta onneksi sosiologiset ja muut mielikuvituksemme olivat harjaantuneita ja luovia ratkaisuja keksittiin.

Tapaamisen jälkeen suunnittelu on jatkunut tietokonevälitteisesti, mutta yhtä sinnikkäästi. Ohjelma on kiteytynyt entisestään ja tapahtumien yksityiskohdat julkisine Facebook-tapahtumineen ovat jo hyvin lähellä julkaisemistaan. Melkein jo jännittää!

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2017-02-10-kello-11-56-13
 Tampereen yllä leijuu salaperäinen tunnelma Sosiologipäiviä odotellessa…

Pari viikkoa suunnittelutapaamisen jälkeen järjestettiin 31.1. samaisessa tilassa WOP:n vuoden ensimmäinen kokous, johon saapuikin opiskelijajaoksen tuoreesta hallituksesta kiitettävä joukko osanottajia. Edustajia oli paikalla Åbo Akademista, Tampereen, Turun, Helsingin ja Jyväskylän Yliopistoista sekä Itä-Suomen Yliopiston molemmilta kampuksilta (Kuopio kasvotusten, Joensuu skypen välityksellä). Heti kokouksen alusta lähtien oli ilo huomata, kuinka kaikki olivat innoissaan toiminnassamme mukana ja kuinka yhteinen sävel löytyi suunnitelmillemme yllättävänkin helposti.

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2017-02-10-kello-12-00-00

Näin sitä mennään! Helsingin Yliopiston edustaja ehti karkaamaan ennen kuvan ottamista.

Kokouksen yksityiskohtia ei tässä käydä sen tarkemmin läpi*, mutta puhuttavaa todellakin riitti. Sosiologian opiskelu tuntui olevan tutkintorakenneuudistusten myllerryksen alla yliopistolla kuin yliopistolla, ja olikin todella mielenkiintoista kuulla eri yliopistojen omista tavoistaan järjestää (tai olla järjestämättä) mahdollisuuksia sosiologian opiskelulle. Oman asemansa hahmottaminen on helpompaa, kun on jotain mihin verrata. Samaten myös WOP:n roolissa ja toiminnassa riitti keskusteltavaa. Puitteet kun meillä on hienot edistää suomalaista sosiologisuutta, samoin kuin vapaudet muotoilla toimintamme haluamamme kaltaiseksi. Mutta mitä tehdä ja miten?

Tästäkin onneksi puhuttiin. WOP:lta on luvassa entistä aktiivisempaa toimintaa tänä vuonna. Pyrimme aktivoitumaan paitsi toki Sosiologipäivien yhteydessä, niin myös enemmän ympäri vuoden. Syksyllä luultavasti järjestetään perinteinen ekskursio, mutta myös muuta ohjelmaa olisi tarkoitus keksiä; varsinkin kesätapaamisen järjestämisestä innostuttiin kokouksessa. Lisäksi tiedotuksessamme ja yleisessä näkyvyydessämme on ollut parannettavan varaa, joten siinä tulemme ryhdistäytymään. Luvassa on blogausta & instagrämmäystä – päivityksiä, aktiivisuutta ja ylläpitoa. Jaoimme kokouksessa vastuuta muillekin kuin puheenjohtajalle ja VPJ:lle (joka muuten tänä vuonna on Tuulia Lerkkanen, go&kiitos Tuulia!!) ja painotimme keskinäisen kommunikaatiomme tärkeyttä. WOP:n toiminnasta on hyötyä vain jos siitä tiedotetaan paikallisesti aktiivisella otteella ja tämä on taas täysin meistä edustajista kiinni. Käärimme siis edustajien vastuumerkkejä kantavat hihamme ja valmistauduimme tulevaan vuoteen hyvällä puhdilla.

Kokouksen päätyttyä muutamat edustajista kävivät vielä Telakalla syömässä puolihintaista kasvisruokaa ja juomassa oluset. Keskustelu jatkui Telakallakin tiiviisti tutkintorakenteissa, graduissa & kandeissa, tutkimusprojekteissa, professuureissa, yliopistojen erikoistumisissa ja sosiologian eri suuntauksissa. Tilausta sosiologiselle smalltalkille siis selvästi riitti – tästä on hyvä jatkaa maaliskuun Sosiologipäiville, joiden puitteissa samanlaiselle ajanvietolle on varattu ruhtinaalliset kolme päivää. Silloin mitä luultavimmin ratkaisemme kaikki ongelmat sosiologian opetuksen järjestämistä ja suurin piirtein kaikkea muutakin koskien.

Nähkäämme siis silloin, arvon lukija, Tampereella.

Sitä innolla odottaen,

Olli Tiikkainen
WOP:n puheenjohtaja 2017

Tampereen Yliopiston edustaja

*Oheisen linkin takana on kokouksen pöytäkirja, josta voi tarkemmin lukea kokouksessa käsitellyistä aiheista.

Jätä kommentti